Blogi

Frisbeegolf, NHL 20 ja turhat työt

Frisbeegolf-kelit lähestyvät ja kevätaurinko alkaa jo lämmittää. Frisbeegolfhan on täksi kevääksi mitä mainioin harrastus, sillä lähes kaikki muut lajit taitavat olla kiellettyjä. Jos et ole frisbeegolfia aikaisemmin pelannut, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laji on paljon haastavampi kuin mitä ensi alkuun ajattelisi. Toisin sanoen ensimmäisenä kesänä kärsivällisyys on heittovoimaa hyödyllisempi ominaisuus.

Itse tutustuin lajiin oikeastaan vasta viime kesänä. Muutaman sadan pieleen menneen avausheiton jälkeen sain loppukesästä (lokakuussa) heitettyä myös muutaman hyvän avauksen, joiden jälkeen koin pienen ahaa-elämyksen: kun ensimmäisen heiton saa osumaan hyvään paikkaan väylälle, on seuraavienkin heittojen heittäminen paljon helpompaa. Ja vastaavasti kuusikkoon lentäneen avauksen jälkeen joutuu usein heittämään seuraavan heiton hankalasta paikasta, jolloin kiekon palauttaminen takaisin väylälle on vaikeaa. Epäonnistumisen kierre on hetkessä valmis, kun korjaava heitto kaartaakin uudelleen ulos väylältä sen suurimman kuusen alle.

Havaitsin tämän saman ilmiön myös pleikkarilla jääkiekkoa pelatessa: jättämällä turhan sähläyksen pois kiekollisesta pelaamisesta pääsee paljon helpommalla myös puolustuspäässä, jolloin koko pelin luonne muuttuu vastustajan ylivoimahyökkäyksien epätoivoisesta torjumisesta oman hyökkäyspelin hiomiseen. Eli kun saa peruspelin ja pakki-pakki-syötöt sujumaan, kiekko pysyy paremmin hallussa ja peli mielekkäänä.

Harrastuksista työelämään

Sama luonnonlaki toimii tietenkin myös työelämässä. Pieleen menneen avausheiton jälkeen myös seuraavat heitot ovat paljon hankalampia tai niitä täytyy vähintäänkin tehdä noloista asennoista, jotta pääsisi takaisin väylälle. Ja kun oppii lajin niksejä vähän paremmin, niin yhtäkkiä perustekeminen muuttuukin helpoksi ja kivaksi. Excelin VBA:ssa huomaamani selkein esimerkki tästä on siinä, että nyt kun pääsee hyödyntämään jo moneen kertaan testattuja koodinpätkiä, on yllättävien ongelmien ja turhan työn määrä vähentynyt merkittävästi. Näin ollen keskittymisen voi ohjata entistä enemmän esimerkiksi käytettävyyteen ja ulkoasuun, kun tekninen toteutus onnistuu helpommin.

Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tästä on yksinkertainen makro tietojen tuomisesta Excel-taulukkoon. Olen joutunut päivittämään makron viimeisen vuoden aikana jo seitsemisen kertaa, kun aina jossain projektissa on noussut esiin joku yllättävä asia, jota en ole aikaisemmin osannut huomioida: vanhojen tietojen varmuuskopiointi virheiden varalta (Excel ja päivämäärät ennen vuotta 1900!), välilehden lukituksen poistaminen ja palauttaminen, kaavojen automaattinen kopioituminen, suodattimien huomioiminen, tyhjä array ja niin edelleen.

Työelämän mandot

Listasin alle asioita, joiden olen huomannut aiheuttavan turhaa työtä ja joista on mahdollisuus päästä eroon omia toimintatapojaan muuttamalla. Frisbeegolf-vertauksia jatkamalla kyse on siis mandoista, jotka pitää ohittaa oikealta (tai vasemmalta) puolelta, mikäli haluaa kierroksen sujuvan ja tuloksen pysyvän hyvänä.

  • Ongelmat ja muut virheet asiakkaalle toimitetuissa projekteissa (vie yllättävän paljon aikaa käydä ongelma läpi, etsiä syy, suunnitella ratkaisu, keskustella ratkaisusta, toteuttaa muutos ja vielä päivittää muutos asiakkaalle)
  • Asiakkaan yhteydenotot virheisiin ja ongelmiin liittyen vaativat yleensä myös nopeaa reagointia, jolloin muut työt keskeytyvät. Tämä aiheuttaa helposti myös lisätyötä, kun pitää katsoa aikataulut uusiksi tai muuten vaan häslätä kiireen takia, esimerkiksi päivittämällä työkalu vain yksittäisen muutoksen takia saman tien.
  • Projektin venyminen, jolloin samoja asioita käydään vähän eri kulmasta uudelleen ja uudelleen läpi. Toimiva ratkaisu tähän on ainakin se, että sopii projektin aikataulun ja palaverit jo etukäteen, vaikka tulevasta ei olisi täysin varma. On helpompi siirtää yhdessä sovittua palaveria viikolla eteenpäin kuin lähteä sopimaan palaveria siinä vaiheessa, kun se pitäisi jo pitää.
  • Uusien asioiden tekemiseen olen ottanut sellaisen asenteen, että ne todennäköisesti aiheuttavat turhaa säätämistä, ylimääräisiä kustannuksia ja aikataulujen venymistä. Esimerkiksi työntekijän palkanmaksu sekä verotus- ja kirjanpitoasiat tuntuvat aluksi haastavilta, mutta muutaman kerran jälkeen sujuvat jo paljon helpommin ja nopeammin. Eli jos tekee jotain itselle uutta, ei kannata liikaa murehtia vastoinkäymisistä. Isompi ongelma on se, jos perustekemisessä toistuvat joka kuukausi samat ongelmat ilman näköpiirissä olevaa ratkaisua.

Lopuksi

Koko tämän tekstin voinee tiivistää seuraavasti: Jos perusasiat eivät suju niin kuin pitäisi, joutuu käyttämään paljon aikaa ja energiaa sellaisiin ongelmiin, joita ei muuten edes ymmärtäisi olevan olemassa.

Tämä on varmasti yksi oleellinen asia, joka erottaa menestyvät organisaatiot muista: Jos ei ole tarvetta sammutella tulipaloja eikä kaikki keskittyminen mene nykytilanteessa pärjäämiseen, pystyy paremmin toteuttamaan oikeasti tärkeitä ja eteenpäin vieviä toimenpiteitä.

-Martti Luotonen